top of page
  • Yazarın fotoğrafıİ. Gamze K.

BANKALARDA FİNANSAL TEKNOLOJİ VE YENİLİKLER


BANKALARDA FİNANSAL TEKNOLOJİ VE YENİLİKLER

Yazan: İpek Gamze K.

Artan rekabet koşullarında teknolojinin gelişmesiyle birlikte finansal sektör içerisinde özellikle bankacılık sektörünü etkisi altına almış yeniliklerle beraber finansal sektör değişim sürecine girmiştir. Bu değişim süreci içerisine hızlı gelişen teknolojik gelişmeler, bankacılık sektörü ile birlikte finansal piyasalarda yaşanan globalleşmeler, finansal kurumlar arasında rekabet ortamının artması, ödeme sistemlerinde oluşan yenilikler, yeni oluşan finansal hizmetler, finansal hizmetlerin teknolojiyle birleşmesiyle oluşan yeni meslekler ve ilgi alanları ortaya çıkmaktadır.

Artan teknolojik gelişimler ve yeniliklerle beraber müşteri ihtiyaç ve istekleri de bu doğrultuda değişmektedir. Bu noktada müşteri talepleri doğrultusunda çok sayıda ürün ve hizmet sunularak finansal piyasalar canlı tutulmaya çalışılmaktadır. Finansal alandaki teknolojik gelişmeler doğrultusunda finansal yenilikler önümüzdeki günlerde hızla artacaktır denilebilir.

1. DÜNYA’DA VEYA TÜRKİYE’DE FİNANSIN GELİŞİMİ:

Finans bilimi, işletmeleri ilgilendirdiği kadar, insanları da ilgilendirmektedir. Finans alanında yetkinlik sağlanabilmesi için yeni bireyler yetiştirmek gerekmektedir. Etkin bir finans yönetimi, işletmenin müşterisine en kaliteli mal ve hizmeti en az maliyetle satmasına imkân sağlamalıdır. Aynı zamanda finansal yönetim, işletmede çalışanlara en fazla ücreti ödemeyi, yatırımcılara ise, en yüksek getiriyi sağlamayı hedeflemelidir.

Bu konu ile ilgili dört geniş kategori bulunuyor:

1. Bankalar ve B2B

2. Müşteriler

3. Küçük İşletmeler ve B2C

4. Tüketiciler

Mobil bankacılık eğilimleri, artan bilgi, veri, doğru analitik ve erişimin merkezden uzaklaştırılması, dört grubun hepsinin benzeri görülmemiş yollarla etkileşime girme fırsatları yaratmalarına yardımcı olmuştur. Mali sektör, yazılım yoluyla bozulmaya karşı en savunmasız olan sektörlerden biri olarak görülmektedir. Bunun sebebi ise finansal hizmetlerin, yayıncılık gibi somut mallardan ziyade bilgi üretiyor olmasıdır.


Finansal teknoloji alanı sadece pratik bir alan olarak değil akademik çevrede de oldukça ilgi görmektedir. 2008 yılı fintechleri tetiklerken 2010 yılı fintechlerin Dünya’da yayılma yılı olmuştur. Türkiye’de bu duruma ayak uydurmaya çalışmıştır. 2017 yılı sonu itibariyle yaklaşık olarak 28 milyon dolardır. Ancak bazı şirketler tek bir alanda 100 milyon dolar yatırım alabilmektedirler. 15 Bankacılık sistemi her alana girmiş ve özellikle kendisini ödeme sistemi alanında fintechlere bırakmıştır. Bunun farkına varan startuplar ödeme sistemi alanlarına yatırım yapmışlardır.

Belirli şekillerde gerek bankalarla gerekse finansal hizmetlerle ve diğer şirketlerle entegrasyona gidebilmektedirler. Ve bu durum finansal teknoloji şirketlerinin ön plana çıkmasındaki esas durum olarak görülmektedir.


2. TÜRKİYE FİNTECH EKOSİSTEMİ:

Rekabet ortamında iş birliğinin sağlanmasıyla finansal teknolojiler giderek büyüyen bir ekosistemi oluşturmaktadır ve artan oranlarda yatırım almaktadır. Türkiye’de girişim sermayeleri ve melek yatırım ağları finansal teknoloji girişimlerine 2012-2016 yılları arasında toplam 53,2 milyon dolarlık yatırım yapmıştır. Türkiye’de 2012 yılında 4,6 milyon dolar olan fintech yatırımlarının miktarı 2016 yılında bir önceki yıla göre %175 büyüme göstererek 29 milyon dolara ulaştı. Fintech ekosistemi ve fintech yatırımları önemli derecede büyüme göstermektedir.


Türkiye Fintech Ekosistemi Avantajlarına Bakacak Olursak;

Türkiye Finansal Teknoloji ekosistemi, önemli gelişme ve hızlı büyüme göstermesine rağmen Türkiye’de Finansal teknoloji alanı yeni ortaya çıkmıştır ve genel anlamda ekonomiye bakıldığında büyüme oranı yüksek değildir. Dolayısıyla da finansal teknoloji pastası çok büyük değildir. Fakat bu pastanın çok büyük olmadığı fintech ekosistemlerinde büyüme potansiyeli bilhassa çok yüksek olmaktadır.

Bankacılık sistemi ve Türkiye finans sektörü global-yerel politik ve ekonomik dalgalanmalara rağmen sağlam kalabilen Türkiye ekonomisinin en güçlü kollarından biri olup ülkedeki finansal teknoloji sektörünün gelişmesinin ana işlevi görevini görmektedir.


3. Gelecekte Fintech’lerin Ekosisteme Getirileri:

Gerçekleşmesi beklenen bu pozitif tablo ele alındığında, Türkiye’deki finansal teknoloji sektörünün yılda ortalama %14 oranında bir büyüme oranında gelişeceği öngörülmektedir.

1.) En İyi Çalışma Alanları ve Katalizör Kurumlar:


  • Etohum

  • İTÜ çekirdek

  • Kolektif house

  • Kworks

  • StartersHub

  • Startup Bootcamp İstanbul


2.) En Büyük Fintech Firmaları:


  • Cardtek

  • Ininal

  • Iyzico

  • Paraşüt


3.) Büyük Yatırımcılar:


  • MV Holding

  • Revo Capital

  • 212


4.) İnovasyon İçin Önemli Teknolojiler:


  • APIs

  • Blockchain

  • Data Analitiği

  • Kredi Kartları

  • Mobil Teknolojiler

  • Ödeme Kanalları


5.) Zorluklar:


  • Pazardan Çıkış Olanaklarının Azlığı

  • Regülatif Engeller

  • Sermaye Erişim Zorlukarı


6.) İnovasyon Alanları:


  • Back -Office Operasyonları

  • Dijital Bankacılık

  • E- Ticaret

  • Kimlik Yönetimi

  • Ödemeler

  • Sigortacılık şeklindedir


4. GELECEKTE İŞ DÜNYASINI ETKİLEYECEK TEKNOLOJİLER:

Finansal alandaki teknolojik gelişmeler ve dijitalleşme süreci doğrultusunda geleceğe dair bir takım beklentilerde ortaya çıkmaktadır. Bu doğrultuda gelecekte iş dünyasını etkileyecek bazı teknolojiler ortaya çıkmıştır.

Bu teknolojiler:


  • Nesnelerin interneti (loT)

  • Chatbot

  • Yapay zeka

  • Blockchain

  • Akıllı üretim

  • Ses kontrolü ve sanal asistanlar

  • Sarmal deneyim ( artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve karma gerçeklik)’ tir.


Yapay zeka teknolojilerinden de kısaca bahsetmek gerekirse yapay zeka teknolojileri önce makine öğrenmesi diye bir teknoloji ile başlıyor ve şuan yapay zeka ile bir sonraki adıma ilerlemekteyiz. Yapılan eski işlemlerden bir sonraki işlemi görmeye yönelik öngörülebilir teknolojiler üzerinde çalışılmaktadır.


Artırılmış teknoloji ise sanal teknolojide bir diğer önemli konu olarak günümüze gelmektedir. Bu teknoloji sayesinde bir koltuk odada nasıl durur diye merak ettiğimizde gözümüzün önünde canlandırmamıza gerek kalmamaktadır. Bu durumu sanal gerçeklikle gerçek boyutta alıp gerçek boyutta bir yere koyabilmekteyiz.


DİJİTAL DÖNÜŞÜMDEKİ SON GELİŞMELER VE DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN FİNANS SEKTÖRÜNE ETKİLERİ:

Global trendlere bakıldığı zaman yapay zekâ en fazla dikkat çeken trendlerden biri olmaktadır. Nesnelerin interneti, sanal gerçeklik, blockchain, bulut mimarisi gibi teknolojiler de bu trendler arasında yer almaktadır. Bu trendlerin finans sektörünü nasıl şekillendirdiğine 3 boyutta bakılmaktadır. Bunlar servislerin dijitalleşmesi, bankaların kendilerini dijitalleştirmesi ve yeni paydaşlar eksenine bakılmaktadır. Öncelikle bankacılık sektörü bu trendlerden etkilenerek sürekli değişmekte ve gelişmektedir. Şuan yapay zeka trendleriyle bankalar faiz oranlarını teklif ettirebilir hale gelmektedir.


Bugünkü bankalar anyoptiler ve nesnelerin interneti tarafından telefonlarımız, arabalarımız, evlerimiz bankayla bir şekilde iletişime geçip kendi aralarında finansal konuşmaktalar ama yakın gelecekte bankaların bu cihazlar ile iletişime geçeceği beklenmektedir.

Tek bir telefonla nerede olursanız olun ulaşım ağından yararlanılabilecektir. Bunun sağladığı ekstra imkanlarda gelişecektir bu da güçlerin birleşmesinden kaynaklanmaktadır. Bütün bunlarda Türkiye’nin kalkınmasında ön ayak olmuş olacaktır.

DÜNYA’DA VE TÜRKİYE’DE FİNTECH YATIRIMLARI- YAPILAN YATIRIMLAR VE FIRSATLAR:

Dünyada ve Türkiye’de fintechlere yapılan yatırımlar giderek artış göstermektedir. 112 milyar dolara kadar bir rakama ulaşılmıştır. Bu rakamın bölgesel dağılımına bakıldığında Amerika’da 54,5 milyar dolar yatırım yaptığını Avrupa’da 34 milyar dolar ve Asya’da 22-23 milyar dolarlık bir yatırım söz konusudur. Asya’ya bakıldığında özellikle orta doğu pazarı ve körfez pazarı ciddi şekilde hızlanmış vaziyettedir. 2022 tahminlerine göre özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlarında fintech pazarında yaklaşık 2,5 milyar dolarlık bir yatırım çekeceği planlanmaktadır.


Bu rakamın bölgesel dağılımına bakıldığında Amerika’da 54,5 milyar dolar yatırım yaptığını Avrupa’da 34 milyar dolar ve Asya’da 22-23 milyar dolarlık bir yatırım söz konusudur. Asya’ya bakıldığında özellikle orta doğu pazarı ve körfez pazarı ciddi şekilde hızlanmış vaziyettedir. 2022 tahminlerine göre özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlarında fintech pazarında yaklaşık 2,5 milyar dolarlık bir yatırım çekeceği planlanmaktadır.


SONUÇ VE DEĞERLENDİRME:


Teknolojinin gelişmesiyle yeniliklere ayak uyduran müşterilerin istekleri de bu yönde bir eğilime yönelmiştir. Bankacılık, sermaye piyasasındaki şirketler, sigorta şirketleri ve ödeme sistemlerindeki yenilikler doğrultusunda yapılan işler kolaylaşmıştır. Kârlılık ve verimlilik noktasında artışlar görülmektedir...

Yazan: İpek Gamze K.

0 yorum

Comments


bottom of page